Siirry pääsisältöön

Lintujen tarkkailu

Lintujen tarkkailu

Kuokkalammen lintukosteikko

Kuokkalammen lintukosteikko, Kuokkalammen lintujärvi sijaitsee Ruokolahden kaakkoisosassa, noin viiden kilometrin päässä Venäjän rajalta.

Järven pintaa laskettiin 1930-luvulla ja nykyään sen yli sadan hehtaarin alasta on avovesialuetta enää viisi hehtaaria.

Arvokas luontokohde

Kuokkalampi on toinen Ruokolahden kahdesta Natura-kohteesta (toinen on Ruokolahden ja Rautjärven rajalla sijaitseva Haukkavuori). Kuokkalampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan, ja se on luokiteltu myös kansainvälisesti arvokkaaksi kohteeksi.

Vesistökuvaus

Kuokkalampi on runsasravinteinen, umpeen kasvava järvi. Sen rannat ovat enimmäkseen sekametsää, pohjoispäässä sijaitsee pieni peltoalue. Järven avovesialuetta ympäröivät valtalajeina pullosara, leveäosmankäämi, järviruoko, järvikorte ja kiiltopaju.

Monipuolinen pesimälinnusto

Kuokkalammen pesimälinnusto on monipuolinen, vaikka viime vuosina kannat ovat taantuneet voimakkaasti umpeenkasvun myötä. Järvellä on merkitystä myös pohjoiseen muuttavien vesilintujen ja kahlaajien levähdys- ja ruokailupaikkana.

Pysäköinti Kuokkalammintien varressa. Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) - Kuokkalammen lintukosteikko. 

Torsanjoen luontopolku ja lintukosteikko

Kosteikko on muodostunut, kun Torsajärveen laskeva joki on padottu. Kosteikon ympäri kulkee polku, jonka varrella on lintutorni, lintulava ja laavu. Luontopolun pituus noin 1 km.

Pysäköinti polun alkupäässä/kosteikon reunalla. Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) -  Torsanjoen luontopolku.