Siirry pääsisältöön
Kolme kalastajaa veneessä

Luonto ja maisemat

Ruokolahdella on upea järvisuomalainen luonto metsineen ja järvineen.  Saimaa maamme suurimpana järvenä on suuri vetonaula ja sen rannoilla, saaristossa ja selillä sekä metsissämme on retkeilyreittejä niin nuorille kuin vanhemmillekin. Haukkavuoren ja Huuhanrannan maisemat ovat upeita jopa koko maan mittakaavassa, mutta ilman matkailijamassoja.

Ilmasto

Ruokolahti sijaitsee ilmastollisesti edullisella alueella. Seudun keskimääräinen lämpötila on 3,6 astetta (viimeisimmän virallisen kolme vuosikymmentä kattavan tilaston mukaan, 1961-1990). Nykyään vuoden keskilämpötila on ilmaston lämpenemisen johdosta tuota hieman korkeampi.
 
Vuoden kylmin kuukausi on helmikuu (keskilämpötila -8,8° C) ja lämpimin on heinäkuu (keskilämpötila 16,7° C), mutta toki -30° C pakkasia ja +30° C helteitä esiintyy myös. Saimaaseen ja muihin vesistöihin sitoutunut lämpö tasoittaa Ruokolahdenkin lämpötilavaihtelua. Vesistöjen lähialueet eivät myöskään ole niin hallanarkoja kuin muut paikat.
 

Suotuisat olosuhteet

Vuotuinen sademäärä on viimeisenä 30-vuotiskautena ollut keskimäärin 602 mm. Pysyvä lumipeite, jolla on hyvin tärkeä merkitys kasvien ja eläinten talvehtimiselle, tulee alueelle keskimäärin marraskuun 25. päivänä ja katoaa aukeilta mailta huhtikuun 15. päivänä. Luonnon kannalta tärkeä tehoisa lämpösumma on Ruokolahdella kasvukauden aikana korkea. Se tekeekin alueesta suotuisan monille vaateliaille eliölajeille.
 
Tule ja tutustu kauniiseen Ruokolahteen.

Pinnanmuodostus

Ruokolahti kuuluu muun Suomen tavoin ikivanhaan ja syvälle kuluneeseen peruskallioalueeseen. Nykyään kallioperää on niukasti näkyvissä, sillä jääkautiset maalajit peittävät sen paksuina kerroksina. 

Lue lisää
kivikkoinen koski

Vesistöt

Ruokolahdella kulkeva ei voi välttyä näkemästä veden pilkahdusta puiden lomasta - siellä se Suuri Saimaa siintää. Kunnan pinta-alasta on vesistöä n 21 %. 

Lue lisää
järvimaisema

Eläimet

Saimaan eläimistöstä tunnetaan Saimaannorppa, joka on vuosituhansien aikana muuttunut omaksi alalajikseen. Hirvi, karhu ja susi – kerran jopa leijona – ja runsas linnusto sekä monimuotoiset perhoset kuuluvat Ruokolahden eläimistöön.

Lue lisää
karhun pentu

Kasvillisuus

Ruokolahden maapinta-alasta on metsää noin 77 % eli 71 000 hehtaaria. Eniten alueella on tuoreita kangasmetsiä, joiden valtapuuna on kuusi. Kuivia mäntyvaltaisia kangasmetsiä on erityisesti Salpausselillä ja harjualueilla.

Lue lisää
violetteja kukkia

Perinnemaisemat

Ruokolahdella perinnemaisemia löytyy mm. Karoniemestä, Kytösen saaresta ja Vennäinsilta Syyspohjasta.

Lue lisää
vanhan ajan maalaismaisema

Sininen Haapavesi-hanke

Ruokolahden edustan Saimaan suojeluhanke "Sininen Haapavesi" toteutettiin 2012 - 2014.

Lue lisää
ilmakuva ruokolahdesta