Siirry pääsisältöön

Rakennukset

Heinahon maatila

Talonpoikaiskulttuurisäätiö myönsi vuonna 2003 kunniakirjan paikalle perinnerakentamisen säilyttämisestä.
Heinaho sijaitsee 110 metriä merenpinnan yläpuolella eräällä Äitsaaren korkeimmista paikoista. Heinahon pihapiiriä, kotimuseota ja tupaa esitellään ryhmille sopimuksen mukaan.

Heinahon maatila

Liikuntahalli

Ruokolahden liikuntahallin rakentaminen aloitettiin kesällä 2010 ja se valmistui 2011. Halli maksoi noin 4,5 milj. euroa. Liikuntahallissa on kolmeen lohkoon jaettava liikuntasali 45mx25m, kuntosali 168 m2 ja voimailusali 35 m2. Liikuntasalin korkeus on 9,2 m lattiasta palkin alareunaan. Katsomopaikkoja on 300, ja  salissa saa olla 450 henkilöä (=750).
Liikuntasali soveltuu palloiluun ja ryhmäliikuntaan.
Liikuntahalli
 

Retsola

Soinilan koulu Saimaan rannalla Äitsaaressa perustettiin 1909 ja lakkautettiin 1989. Nykyisin rakennus toimii partiolaisten tukikohtana ja tunnetaan nimellä Retsola. Ruokolahden Erätoverit kunnostivat koulun 2004 retki-, leiri- ja kurssipaikaksi.
Retsola

Ruokolahden kunnanvirasto

Ruokolahden kunnanvirasto on rakennettu Saimaan rantatörmälle 1933. Rakennuksen on suunnitellut viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen ja sen urakoi Rakennusliike K V Sten. Rakennuksen vihkiäiset pidettiin 27.7.1934.
 
Kunnanvirasto
 

Myllyt

Ruokolahdella on kaikkiaan noin 70 myllykoskea, jotka kaikki olivat aikoinaan valjastettu käyttämään myllyjä. Merkittävimpiä myllyjä ja myllykoskia olivat Idmanin eli Pappilan mylly Kirkonkylällä, Kemppilän mylly, Veikkolan mylly Kuopiolassa, Kaijanlahden mylly Karkiassa, Inkisen mylly Utulassa ja Virmutjoen varrella Virmutjoen mylly, Rinkisen mylly, Hellstenin mylly, Laamalan Ylä- ja Alamyllyt sekä Pellisen mylly.
 
Myllykoski
 

Valkinhovi

Valkinhovi on 1920-luvulla rakennettu punahonkainen metsästysmajatyyppinen kartano, joka sijaitsee Ruokolahden Hauklapissa. Tilalla vieraat voivat viettää aktiivista luontolomaa ruokolahtelaisessa korpimaisemassa.

Kartanon ympäristö on ruokolahtelaista luontoa parhaimmillaan. Sen erämaamaisemassa yhdistyvät vesi, kangasmetsät, kalliot ja runsas eläimistö kaikkine Suomessa tavattavine isoine nisäkkäineen. Läheisyydessä on Saimaan ohella useita muita järviä.
Metsät ovat oivallista marjastus- ja sienestysmaastoa.

Valkinhovi

Lassilan seuratalo

Seuratalon juuret juontavat jo 1920-luvulle, jolloin paikalle rakennettiin tanssilava. Myöhemmin tanssilavaan tehtiin seinät ja katto. Maalaisliitto myi seuratalon kunnalle kansakouluksi, joka toimi tiloissa pari vuosikymmentä. Seuratalon maapohja on vuokramaalla, ja rakennusta uhkaa purkaminen.
 
Lassilan seuratalo
 

Rantalinna

Saimaan harjulla, Ruokolahden Haloniemessä seisoo komea jugend-linna, jolla on värikäs historia. Rantalinnassa on asunut korkeaa aatelia, se on ollut sotasairaalana, konduktööriyhdistyksen lomanviettopaikkana ja viime vuosina hotelli-ravintolana.
 
Rantalinna
 

STEP-koulutus Ruokolahti

Saimaan niemessä, Sipiniemessä sijaitsee tiilirunkoinen, rapattu, vaaleankeltainen funkkistalo, joka on rakennettu 1956. Rakennuksen suunnittelivat Veikko Larkas ja Laura Järvi-Larkas. 1979 rakennetun opiskelija-asuntolan suunnitteli Arkkitehtitoimisto Kaija Ojanen Ky. 1998 opistoa laajennettiin ja siihen rakennettiin 300 -paikkainen Ruokolahti-sali kulttuuri- ja juhlatilaksi. Alttarikuvana on ”Karjalan Kristus”, jonka ovat tehneet taiteilija Maire Pyykkö ja hänen miehensä Arkadi ja poikansa Denis.
 
Step-koulutus