Siirry pääsisältöön

Saimaa Geopark-kohteet

Geologia on luontomatkailun nouseva trendi. Geoparkit ovat kansainvälisesti erittäin suosittuja matkailun toimintamalleja.

Geoparkien tavoitteena on alueiden kestävä taloudellinen kehittäminen geoturismin avulla. Matkailullisen vetovoiman näkökulmasta geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin, vaikka geopark ei olekaan suojelualue.
Geopark-tunnus kertoo matkailijoille laadukkaista paikallistuotteista eri puolilla maailmaa.

Geopark

Geopark on paikallisuuden arvostusta

Geoparkin yksi tavoite on lisätä alueen asukkaiden kotiseudun tuntemusta ja arvostusta avaamalla alueen geologista perintöä ja tuomalla se osaksi paikallisyhteisöjen elämää. Koulut sekä muut oppilaitokset ja yhteisöt voivat hyödyntää geoparkin sisältöjä opetuksessa monin tavoin. Tavoitteena on lisätä geopark-alueen arvostusta sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Geopark on kansainvälistä yhteistyötä

Jokainen geopark on osa kansainvälistä Geopark-verkostoa. Verkoston kautta geopark-alueen geologinen perintö ja paikalliset palvelut saavat kansainvälisen näkyvyyden.

Ruokolahden Saimaa Geopark pääopaste sijaitsee kirkonmäellä, kotiseutumuseon vieressä, parkkialueen välittömässä läheisyydessä.

Muinaismerestä Saimaaksi -geologinen retkiopas eteläiselle Saimaalle 

Saimaa Geopark Ruokolahdella

Ruokolahden kunnan alueella Saimaa Geopark kohteita on viisi: Huuhanrannan rantamuodostumat (Ss II), Kolmiköytisienvuoren kalliomaalaus, Kummakivi siirtolohkare, Syyspohjan Salpalinjan kiviesteet, Ruokolahden kirkonmäki ja suuri siirrosvyöhyke.

Huuhanranta

1.5 km pitkä, kaareva Huuhanrannan hiekkaranta on yksi Saimaan pisimpiä, ja täten saanut lempinimen ”Saimaan Riviera”. 

Lue lisää

Kolmiköytisienvuoren kalliomaalaus

Kolmiköytisien kalliomaalaus on tehty 4 700-3 700 vuotta sitten Suursaimaa -vaiheen jälkeisenä aikana.

Lue lisää

Kummakivi

Kummakivi on silokallion laella lepäävä, jäätikön kuljettama siirtolohkare. Erikoisen kivestä tekee se, että kosketuspinta-ala alapuoliseen kallioon on hyvin pieni, vain noin 0.5 m2. 

Lue lisää

Salpalinja

Syyspohjan kautta, pitkin Salpalinjantietä, kulkee myös II maailmansodan aikainen puolustuslinja, Salpalinja, johon kyseisellä alueella kuuluu kaksi- ja nelirivisiä kiviesteitä, taistelukaivantoja sekä korsuja. 

Lue lisää

Ruokolahden kirkonmäki

Ruokolahden kirkko sitä ympäröivine rakennuksineen on rakennettu jäätikköjoen kerrostamaan maastoon, jota täplittävät suppakuopat. 

Lue lisää