Siirry pääsisältöön

Lassilan linnavuori ja luola

Linnavuori on Lassilan kylän tunnetuin nähtävyys ja sieltä on upea näkymä Latvajärvelle. Vuoren kupeessa oleva luola eli ”Linnavuoren kirkko” on kiinnostava retkeilykohde. Luolaan kiipeämistä helpottavat puiset portaat.

Perimätiedon mukaan isonvihan aikaan 1700-luvun alussa luolassa oli 40 kyläläistä piilossa vihollisilta. Aseistetut vartiomiehet olivat valvoneet luolan molempia sisääntuloaukkoja. Kun vainolainen ei saanut ajettua asukkaita pois kallioluolasta, he olivat kaataneet kiehuvaa vettä vuoren päältä kallion rakosista luolassa olleiden päälle. Keino ei kuitenkaan tepsinyt, sillä kylmä kallio jäähdytti veden ennen kuin se valui luolassa olleiden niskaan.

Vuoren juurella on iso siirtolohkare eli ”Esikunta” ja sen alla on suojaisa paikka istuskella nuotiolla ja syödä eväitä. Vuoren päälle voi kiivetä ”maarappusia” pitkin tai sitten nousta hiukan sivummalta polkua pitkin.

Vuoren lähelle pääsee autolla Lassilantieltä Myllylahdenpolkua pitkin. Tien päässä, Latvajärven rannan tuntumassa, on parkkipaikka ja infotaulu. Paikka on luontokohde ja siellä ei ole jätehuoltoa, vessaa eikä polttopuita. Jos aikoo pitää nuotiota, omat polttopuut pitää varata mukaan. Roskat jokainen vie mennessään pois.

Teksti ja kuva: Lassila-Kuokkalampi kylät