Siirry pääsisältöön

Luontopolut

Ruokolahden alueen luontopolut ovat pääosin helppokulkuisia. Polkujen pituudet vaihtelevat puolesta kilometristä reiluun kahteen kilometriin.

Torsanjoen luontopolku

Torsanjoen laavu ja luontopolku löytyvät Pohjalankilasta. Vesiensuojelun parantamiseksi ja Torsajärven suojelemiseksi on sen ympärille rakennettu kosteikkoalue. Kosteikon ympäri kulkee noin kilometrin pituinen luontopolku. Alueella on umpilaavu, puuliiteri kuivine puineen, huussi ja lintutorni. Ainakin keväisin tornista voi havaita esimerkiksi joutsenia, kuoveja tai suokukkoja. Jos polun kiertämisen ja lintujen bongailun jälkeen yllättää nälkä, voi eväät nauttia ja makkaraa grillata suuressa kodassa.

Laavun ja lintutornin on talkoovoimin rakentanut paikallinen kyläyhdistys, Pohjalankilan Kylät ry. Torsanjoen laavulle pääsee helposti Särkilahdentieltä, Torsanpään kohdalta.

Pysäköinti polun alkupäässä/kosteikon reunalla. Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) - Torsanjoen luontopolku.

Torsanjoen luontopolku -esite

Salosaaren luontopolku

Salosaaren luontopolku on pituudeltaan hieman yli kilometrin, mutta korkeuseroa polulla on sen verran, että matka saattaa monesta tuntua hieman pidemmältä.

Reitti alkaa pitkospuilla, joita on parisataa metriä. Ympyrämuotoinen reitti on merkitty tyydyttävästi, kun sen kiertää vastapäivään. Polun alkuosa on nousua ja seuraa kaunista puronvartta metsän siimeksessä. Välillä ylitetään hakkuuaukea. Alas tullessa palataan toisen puron varteen metsään.

Korkeuseroa reitillä on noin 40 metriä. Kaikki reitin varrella oleva luontotaulut eivät enää ole metsähakkuiden vuoksi ajan tasalla. Puiden oksat koskettelevat välillä sen verran kulkijaa, että heti sateen jälkeen reitistä ei selviä kuivin housuin. Sateettomana päivänä reitti tarjoaa mukavan luontoelämyksen niin purojen varsilla kuin mäen laeltakin.

Polku lähtee Salosaarentien varresta, osoitteesta Salosaarentie 38.

Salosaaren luontopolku -esite

Ajo-ohje kirjaston infopisteeltä lähtöpaikalle

Kummakiven kävelypolut

Kummakivellä parkkipaikalta edestakaisin käytäessä matkaa tulee hieman reilu kilometri. Lähtöpaikalla, parkkipaikan vieressä on hyvä Geopark-kohteen esittelykyltti ja opaste.

Metsäpolku on suurimmaksi osaksi helppoa kävellä, mutta sateen jälkeen lenkkitossuilla saattaa kosteimissa paikoissa kastella jalkansa. Korkeuseroa reitillä on 25 metriä

Jos jatkaa Kummakiveltä lenkin Pitkäjärven Sammalsillan kautta, ympyräreitille tulee mittaa noin 2,3 kilometriä. Kun kierrät ympyrän vastapäivään, punaiset maalimerkit loppuvat Sammalsillalle, mutta kun seuraat järven rantaa vievää polkua ja käännyt soratiellä ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle, löydät takaisin parkkipaikalle. Tästä ympyräreitistä noin kilometri kulkee soratietä.

Kummakiven parkkialue löytyy Kummakiventien päästä. (Ajo-ohje Ruokolahdelta: Puumalantie – Hauklapintien – Mäntylahdentientietä 2,5 km (soratietä) – Kummakiventietä n. 800 metriä.)

Lohelan Leijonapolku

Valtatie 6 varrella Lohelasta lähtee Leijonapolku, joka soveltuu koko perheelle. Kierros on noin 1,5 km:n pituinen. Leijonapolun varrella on muun muassa erikokoisten eläinten ja leijonan silhuetteja. Polulle on koottu Ruokolahden leijonan innoittamia tietoiskuja ja tehtäviä.

Polku avattiin syyskuussa 2012 ja sen rakensi Kulttuuripalvelu Kaiku Ky (Creative Kaiku).

Lohelan Leijonapolku -esite

Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) - Lohelan Leijonapolku

Eukkojen polku

Eukkojen polku on Ruokolahden kirkonmäen välittömään läheisyyteen rakennettu n. 3 km. pitkä vaellusreitti joka esittelee kirkonseudun historiaa sekä sen erikoisia ja mielenkiintoisia geologisia muodostumia.
Reitti alkaa sekä päättyy koisetumuseolle (Rasilantie 1), jossa on pysäköintitilaa. Matkan varrella on 18 opastaulua antamassa tietoa kyseisestä kohteesta. Reitti on pääosin metsäpolkua ja paikoin meko vaativaa, eikä siksi sovellu kaikilta osin liikuntarajoitteisille.

Eukkojen polku
EUKKOJEN POLUN OPASTAULUT NUMEROITTAIN

1. KOTISEUTUMUSEO
2. VANHA POSTITIE
3. UUSI HAUTAUSMAA JA SIUNAUSKAPPELI, KESKIMMÄINEN
4. HAUTAUSMAA
5. SUPAT
6. UKONSALMI
7. LAMPSIINLAMPI
8. HYPPYRIMÄET
9. UKONSALMEN SILTA
10. LAIVALIIKENNE
11. UKONSALMEN LAUTAT JA LOSSIT
12. TAISTELUHAUTA
13. KIRKKOVENEIDEN RANTAUTUMISPAIKKA
14. TALVISODAN ILMATAISTELU
15. ALBERT EDELFELTIN MUISTOMERKKI
16. KIRKKO JA KIRKKOPIHA
17. SEURAKUNTAKOTI
18. KELLOTAPULI
19. VANHA HAUTAUSMAA

Eukkojen polku https://ruokolahti-seura.fi/eukkojen-polku/

Eukkojen polku