Siirry pääsisältöön

Luontopolut

Ruokolahden alueen luontopolut ovat pääosin helppokulkuisia. Polkujen pituudet vaihtelevat puolesta kilometristä reiluun kahteen kilometriin.

Torsanjoen luontopolku

Torsanjoen laavu ja luontopolku löytyvät Pohjalankilasta. Vesien suojelun parantamiseksi ja Torsajärven suojelemiseksi on järven ympärille rakennettu kosteikkoalue. Kosteikon ympäri kulkee noin kilometrin pituinen luontopolku, jolla on umpilaavu, puuliiteri kuivine puineen, huussi ja lintutorni. Ainakin keväisin tornista voi havaita esimerkiksi joutsenia, kuoveja ja suokukkoja. Jos polun kiertämisen ja lintujen bongailun jälkeen yllättää nälkä, voi suuressa kodassa nauttia eväät esim. makkaraa grillaillen.

Laavun ja lintutornin on talkoovoimin rakentanut paikallinen kyläyhdistys: Pohjalankilan Kylät ry. Torsanjoen laavulle pääsee helposti Särkilahdentieltä Torsanpään kohdalta.

Pysäköinti on polun alkupäässä/kosteikon reunalla.

Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) - Torsanjoen luontopolku.

Torsanjoen luontopolku -esite

Salosaaren luontopolku

Salosaaren luontopolku on pituudeltaan hieman yli kilometrin, mutta korkeuseroa polulla on sen verran, että matka saattaa monesta tuntua hieman pidemmältä. Korkeuseroa reitillä on noin 40 metriä. Kaikki reitin varrella oleva luontotaulut eivät enää ole metsähakkuiden vuoksi ajan tasalla. Puiden oksat koskettelevat välillä sen verran kulkijaa, että heti sateen jälkeen reitistä ei selviä kuivin housuin. Sateettomana päivänä reitti tarjoaa mukavan luontoelämyksen niin purojen varsilla kuin mäen laeltakin.

Reitti alkaa pitkospuilla, joita on parisataa metriä. Ympyrämuotoinen reitti on merkitty tyydyttävästi, kun sen kiertää vastapäivään. Polun alkuosa on nousua ja seuraa kaunista puronvartta metsän siimeksessä. Välillä ylitetään hakkuuaukea. Alas tullessa palataan toisen puron varteen metsään.

Polku lähtee Salosaarentien varresta, osoitteesta Salosaarentie 38.

Salosaaren luontopolku -esite

Ajo-ohje kirjaston infopisteeltä lähtöpaikalle

Kummakiven kävelypolut

Kummakivellä parkkipaikalta edestakaisin käytäessä matkaa tulee hieman reilu kilometri. Lähtöpaikalla, parkkipaikan vieressä on hyvä Geopark-kohteen esittelykyltti ja opaste. Metsäpolku on suurimmaksi osaksi helppoa kävellä, mutta sateen jälkeen lenkkitossuilla saattaa kosteimissa paikoissa kastella jalkansa. Korkeuseroa reitillä on 25 metriä

Jos jatkaa Kummakiveltä lenkin Pitkäjärven Sammalsillan kautta, ympyräreitille tulee mittaa noin 2,3 kilometriä. Kun kierrät ympyrän vastapäivään, punaiset maalimerkit loppuvat Sammalsillalle, mutta kun seuraat järven rantaa vievää polkua ja käännyt soratiellä ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle, löydät takaisin parkkipaikalle. Tästä ympyräreitistä noin kilometri kulkee soratietä.

Kummakiven parkkialue löytyy Kummakiventien päästä. (Ajo-ohje Ruokolahdelta: Puumalantie – Hauklapintien – Mäntylahdentientietä 2,5 km (soratietä) – Kummakiventietä n. 800 metriä.)

Lohelan Leijonapolku

Valtatie 6 varrella Lohelasta lähtee Leijonapolku, joka soveltuu koko perheelle. Kierros on noin 1,5 km:n pituinen. Leijonapolun varrella on muun muassa erikokoisten eläinten, mm leijonan silhuetteja. Polulle on koottu Ruokolahden leijonan innoittamia tietoiskuja ja tehtäviä. Polku avattiin syyskuussa 2012 ja se on tällä hetkellä päivittämisen tarpeessa.

Lohelan Leijonapolku -esite

Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) - Lohelan Leijonapolku

Eukkojen polku

Eukkojen polku on Ruokolahden kirkonmäen välittömään läheisyyteen rakennettu n. 3 km pitkä vaellusreitti joka esittelee kirkonseudun historiaa sekä sen erikoisia ja mielenkiintoisia geologisia muodostumia.

Reitti alkaa sekä päättyy kotisetumuseolle (Rasilantie 1), jonka lähellä on pysäköintipaikat. Matkan varrella on 18 opastaulua antamassa tietoa kyseisestä kohteesta. Reitti on pääosin metsäpolkua ja paikoin melko vaativaa, eikä siksi kaikilta osin sovellu liikuntarajoitteisille.

Eukkojen polku
EUKKOJEN POLUN OPASTAULUT NUMEROITTAIN

1. KOTISEUTUMUSEO
2. VANHA POSTITIE
3. UUSI HAUTAUSMAA JA SIUNAUSKAPPELI, KESKIMMÄINEN HAUTAUSMAA
4. SUPAT
5. UKONSALMI
6. LAMPSIINLAMPI
7. HYPPYRIMÄET
8. UKONSALMEN SILTA
9. LAIVALIIKENNE
10. UKONSALMEN LAUTAT JA LOSSIT
11. TAISTELUHAUTA
12. KIRKKOVENEIDEN RANTAUTUMISPAIKKA
13. TALVISODAN ILMATAISTELU
14. ALBERT EDELFELTIN MUISTOMERKKI
15. KIRKKO JA KIRKKOPIHA
16. SEURAKUNTAKOTI
17. KELLOTAPULI
18. VANHA HAUTAUSMAA

Eukkojen polku https://ruokolahti-seura.fi/eukkojen-polku/

Eukkojen polku