Siirry pääsisältöön

Lintujen tarkkailu

Lintukosteikot

Kuokkalammen lintukosteikko

Kuokkalammen lintukosteikko / Kuokkalammen lintujärvi sijaitsee Ruokolahden kaakkoisosassa, noin viiden kilometrin päässä Venäjän rajalta. Järven pintaa laskettiin 1930-luvulla ja sen silloisesta yli sadan hehtaarin alasta on nykyään avovesialuetta enää viisi hehtaaria. Kosteikon itäpuolella on polku, pitkospuut ja lintutorni, jolle on pysäköintipaikalta matkaa n 1,3 km.

Arvokas luontokohde

Kuokkalampi on toinen Ruokolahden kahdesta Natura-kohteesta (toinen on Ruokolahden ja Rautjärven rajalla sijaitseva Haukkavuori). Kuokkalampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan, ja se on luokiteltu myös kansainvälisesti arvokkaaksi kohteeksi.

Vesistökuvaus

Kuokkalampi on runsasravinteinen, umpeen kasvava järvi. Sen rannat ovat enimmäkseen sekametsää, pohjoispäässä sijaitsee pieni peltoalue. Järven avovesialuetta ympäröivät valtalajeina pullosara, leveäosmankäämi, järviruoko, järvikorte ja kiiltopaju.

Monipuolinen pesimälinnusto

Kuokkalammen pesimälinnusto on monipuolinen, vaikka viime vuosina kannat ovat taantuneet voimakkaasti umpeenkasvun myötä. Järvellä on merkitystä myös pohjoiseen muuttavien vesilintujen ja kahlaajien levähdys- ja ruokailupaikkana.

Pysäköinti on Kuokkalammintien varressa. 

Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) - Kuokkalammen lintukosteikko. 

 

Torsanjoen lintukosteikko ja luontopolku

Kosteikko muodostui kun Torsajärveen laskeva joki on padottu. Kosteikon ympäri kulkee polku, jonka varrella on lintutorni, lintulava ja laavu. Luontopolun pituus noin 1 km.

Pysäköinti polun alkupäässä/kosteikon reunalla. 

Ajo-ohjeet reitillä Ruokolahden kirjasto (matkailuinfo) -  Torsanjoen luontopolku.